Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 11:13 - Защо Бойко не отиде в Давос?
Автор: logo Категория: Други   
Прочетен: 1817 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 16.06.2011 19:59


Не е толкова лесно да се намери надеждна информация за българското участие в Световния икономически форум в Давос. Официална такава няма. Ето какво събрахме от публикациите на различни медии и агенции.

За първи път българска делегация е участвала във форума в Давос през 1990 г.
През 1991 г. в Давос отива с няколко министри и премиерът Димитър Попов.

През 1992 и 1993 г. делегациите са били водени от президента Желю Желев.
През 1996 г. – от премиера Жан Виденов.

Президентът Петър Стоянов участва през 2001 г. с доклад в основната дискусионна сесия на тема „Разширяването на Европейския съюз – формиране на бъдещето", споделя вижданията си и по темата „Възстановяване и стабилност на Балканите". Отделен доклад на тази сесия изнася вицепремиерът в тогавашното правителство Петър Жотев.

Александър Божков е бил в Давос две поредни години – 1998 и 1999 г., като вицепремиер в правителството на Иван Костов. Самият премиер също е участвал във форума. Външният министър в правителството Надежда Михайлова (сега Неински) е била сред избраните сто световни лидери на утрешния ден през 1998 г.

През 2004 г. Лидия Шулева заминава за Давос, поканата е лична, но в качеството ѝ на вицепремиер. Тя представя българската политика за насърчаване на иновациите в пленарната сесия „Законотворчество, съобразено с иновациите".

Най-активно участие във форума досега (или поне най-пълно отразено в медиите) е имал министърът на финансите Милен Велчев през 2005 г. Той е поканен да води откриващата сесия на Световния икономически форум и участва в дискусия на тема „Капитал за развитие". Той е избран и за един от 100-те млади лидери на света във форума на младите глобални лидери. С титлата „Глобален лидер на утрешния ден", освен Надежда Михайлова и той, са удостоявани също Тони Блеър, Хосе Мария Азнар, Бил Гейтс, харвардския професор Джефри Сакс.

От 2009 г. насам България не е била представяна на Световния икономически форум, много вероятно е тази година също да пропусне – със сигурност премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и икономическият министър Трайчо Трайков няма да са в Давос в края на месеца.

Справката за участието на България в Давос е публикувана в сайта club50plus.bg


Въпросът е защо ли българското правителство не участва в Световния икономически форум в Давос от 26 до 30 януари, не е участвало и миналата година. Дали защото няма покана и премиерът ни е нежелан от организаторите или защото няма пари да си плати таксата за участие?

Най-вероятно защото Бойко Борисов не се интересува от икономика. В същото време той си направи екскурзия до Япония на държавни разноски, където се забавлява с демонстрации по карате и айкидо. Един път като ги гледа, втори път като показа на японците познанията си по карате върху земеделския министър.

Може би следващата година организаторите на форума в Давос трябва да добавят някой футболен мач в програмата, тенис турнир или демонстрации по карате - тогава премиерът ни може и да се заинтересува от форума.

Може пък тогава и да спечели отличие, подобно на Надежда Михайлова и Милен Велчев. Икономическите лидери на света могат да научат от Бойко как да борят кризата с подслушване, непрестанни телевизионни и всякакви медийни изяви, както и с физическо малтретиране и унижаване на министрите.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: logo
Категория: Политика
Прочетен: 115472
Постинги: 20
Коментари: 48
Гласове: 700
Архив
Блогрол